♥ LOVE

♥ Amma länge – få smartare barn

Publicerad 2012-09-05 22:37:23 i ♥ LOVE,

Barn som ammas länge blir både mer begåvade och får större förmåga till känslomässig inlevelse. Det visar en svensk studie vars resultat redovisas i en avhandling av psykologen Ulrika Birberg Thornberg.
– Det är framförallt näringsämnena i bröstmjölken som påverkar positivt. Vi har analyserat fettsyrorna i modersmjölken och en bra balans mellan omega-3 och omega-6 har gett bättre resultat hos barnen, säger Ulrika Birberg Thorn­berg.

Studien visar att ju längre tid ett barn har ammats, desto högre är begåvningsnivån när barnen är i sexårsåldern. Barnen som hade ammats längst hade gjort det i drygt ett år, i vissa fall mer.

Ulrika Birberg Thornberg betonar att skillnaderna i studien är små på individnivå, men att de får betydelse på gruppnivå. Urvalet är relativt litet och därför genomför man just nu en större studie, vars resultat kommer att presenteras om två år.
– I de här studierna ingår endast barn som har ammats, så vi kan inte säga någonting alls om barn som inte har ammats. Det jag vet är att man brukar tillsätta de här viktiga ämnena i dagens bröstmjölksersättning, säger Ulrika Birberg Thornberg.

I sin avhandling har Ulrika även tittat på om barn med diagnosen adhd kan bli hjälpta av omega-3-tillskott. Totalt sett blev skillnaden liten, men hos två undergrupper syntes positiva resultat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela