Din bebis har utvecklats snabbt under sina första månader och eftersom att han/hon nu börjar kunna röra sig en hel del börjar det bli dags att göra ditt hem barnsäkert, om du inte redan har gjort det. Det är viktigt att du ser till att alla farliga föremål är utom räckhåll för din bebis. Grindar kan monteras i dörrposter och vid trappor för att förhindra att bebisen under ett obevakat ögonblick ger sig iväg på en farlig upptäcksfärd. Lådor och skåp skall ha lås. Om bebisen ändå får tag på något olämpligt/farligt föremål är det viktigt att du inte slår honom på händerna eller tillrättavisar honom – han är fortfarande för liten för att förstå vad han har gjort för fel.
Rädsla för främmande
Ungefär vid den här tiden kan din bebis börja bli reserverad mot främmande människor. Låt henne vänja sig vid dem på hennes villkor och tvinga henne inte vara hos någon om hon visar att hon inte känner sig bekväm med personen ifråga. Hon kan också visa tecken på separationsångest. Detta är normalt. När du lämnar rummet tala om för henne att du går och att du snart kommer tillbaka. Försök inte smyga ut, det bara minskar hennes förtroende för dig.
-
Vid den här åldern uppskattar bebisen leksaker som låter. Eftersom vissa bebisar börjar kunna dra sig upp på händer och knän bör du ta bort leksaker som tidigare varit utom räckhåll för honom, som till exempel mobilen över spjälsängen. Leksaker som han kan slå mot varandra, suga på, tugga på, sätta ihop och röra kommer bli mycket intressanta för honom. Lek hjälper honom att utvecklas – njut av din dagliga lekstund med honom och beröm och beundra honom när han lär sig något nytt. Han kan nu enkelt greppa tag i förmål som han vill ha, men allt som han får tag i hamnar i munnen då den är hans bästa sätt att utforska och lära känna saker.
Prova att leka tittut och gömma saker med din bebis. Hon börjar förstå att föremål existerar även om hon inte kan se dem, och kommer att uppskatta dessa lekar med förtjusta skratt.
Prata och sjung
-
Bebisen tycker om att suga på sina händer, och möjligen på sina fötter. Han tycker om när du läser och sjunger för honom, och även om han ännu inte förstår allt som du säger så tycker han om att lyssna på din röst och titta på din mun när du pratar. Imitera honom när han gör ett ljud eller en min – det hjälper honom att utveckla hans kommunikativa färdigheter och en trygghet i att han kan göra sig förstådd. Upprepa ljuden som han gör och vänta på hans svar som om ni hade ett vanligt samtal.
Alla bebisar har sitt eget temperament med sympatier och antipatier. Är din bebis krävande så behöver han att du har extra mycket tålamod och lugn. Försök att inte bli upprörd för att han skriker och verkar otröstlig. Det är viktigt att veta att du räcker till som förälder och att det räcker att du är där och tröstar honom när han är upprörd.
En del bebisar är redo att äta från en mugg. Om du ammar kan du pumpa lite brösmjölk och ge henne i muggen då och då, även om det är mycket värdefullt att du fortsätter amma. När du provar ny mat så introducera dem långsamt, en per vecka, så att ni lätt kan förstå om det är något hon inte tål eller om hon utvecklar en matallergi.
Milstolpar i utvecklingen
Fysisk utveckling
- Kan sitta med stöd
- Sträcker ut armar och ben och kröker rygger när han ligger på mage
- Kan lyfta huvud och axlar när han ligger på rygg
- Kan hoppa upp och ner om du håller honom under armarna och låter honom balansera på dina lår
- Kan med lätthet stoppa föremål i munnen
- Kan upptäcka små föremål
- Håller huvudet stilla när han sitter upprätt
- Fortsätter att bli duktigare på att rulla
- Kan klara att stå korta ögonblick med stöd
Intellektuell utveckling
- Gillar att göra bubblor
- Lägger nya ljud till sin verbala repertoar
- Uppskattar enkla orsak och verkan-lekar, som att slänga något på golver för att se dig plocka upp den
- Skrattar och ler oftare
- Börjar urskilja även svagare färger
- Förstår varifrån ljud kommer och vänder sig mot nya ljud
- Härmar ljud och gester
- Jollrar
Känslomässig utveckling
- Uppskattar kramar och smek
- Tycker om att se dig prata
- Lättdistraherad
- Uppvisar stark tillgivenhet till föräldrar och syskon
- Gråter när du lämnar rummet
- Kan ge kramar och pussar
- Skrattar åt dina rolika ansiktsuttryck
Lämpliga leksaker
Musikleksaker, orsak och verkan-leksaker, böcker, bitringar, bollar, plastnycklar, leksaker som lyser och blinkar, kramdjur, babygym, skallror och gripleksaker