♥ Bebisen är 6 månader gammal
Han kan nu vända och vrida på sig i alla riktningar. Han kan flytta föremål från en hand till den andra och försöker få tag på tappade föremål. Det är vanligt att bebisen får sina första tänder omkring den här tiden. Du kan märka detta genom att han verkar besvärad, dreglar och biter på sina leksaker. Bitingar kan hjälpa, och genom att kyla den kan du erbjuda ytterligare lindring för hans värkande kliande tandkött. Vissa bebisar tycker dock inte om kalla bitringar – ge honom då en varm istället! Oro och ängslan för främmande människor ökar.
Skiljer på människor
Hon kan skilja på människor och vet vilka som är okända. När din bebis träffar nya människor kan du hålla honom och berätta för honom vem personen är. Han kommer att känna av hur du känner för den här personen, och om han känner att du visar förtroende så kommer även han att känna sig lite bättre till mods. Tvinga honom dock aldrig att sitta hos hans nya bekanskap, låt honom bestämma när han är redo. Fortsätt att läsa för din bebis, det uppskattar han jättemycket, liksom musik och sång.
Hjälp henne att utfoska världen genom att visa henne nya saker, introducera nya dofter, ljud och material. Särskilt viktigt är det att prata och sjunga för honom; en stor det av inlärningen sker genom att han lyssnar. Han gillar också att träffa andra bebisar, så försök se till att han träffar så många som möjligt. Genom att interagera med andra bebisar lär han sig om relationer. Han förstår ännu inte när han gör något fel, så att bli arg och straffa honom är direkt olämpligt. Visa honom istället det rätta sättet att göra det på – det är det bästa sättet för honom att lära sig på. Stimulera honom med intressanta lekar och aktiviteter så att han inte blir uttråkad.
Maten
Många bebisar har vid den här tiden börjat med någon typ av fast föda. Om han får något som hon först inte verkar tycka om, fortsätt att ge det minst en vecka; så lång tid tar det vanligen för en bebis att vänja sig vid ny mat. Tänk på att du redan nu lägger grunden för hans framtida matvanor. Ge honom en varierad kost och låt honom sitta med vid matbordet när resten av familjen äter. Bebisar äter vanligtvis tills de är mätta, så om han verkar tappa intresset för maten, försök inte att tvinga i honom mer mat. Om du ger henne juice, tänk på att begränsa mängden till ett par cl då juice innehåller mycket socker. Det är också dags att börja borsta bebisens tandkött och tänder. Använd en speciell bebistandborste för detta ändamål.
Den fysiska utvecklingen
- Kan ta ett föremål och dra det till sig
- Försöker flytta ett föremå från ena handen till den andra
- Rullar i båda riktningarna
- Syn och hörsel är nästan helt utvecklade
- Sitter på egen hand
- Gungar och snurrar runt när hon ligger på mage
- Försöker krypa för att nå föremål utom räckhåll
- Plockar upp små föremål
- Söker tappade föremål
Den mentala utvecklingen
- Förstår orsak och verkan – tycker om att lägga leksaker i en låda för att i nästa ögonblick tömma ut dem
- Föredrar ena dagen vänster hand och nästa dag höger
- Förstår att hans beteende, bra eller dåligt, engagerar dig
- Gillar att leka lekar där man turas om att göra något
- Tycker om att höra olika ljud. Djurläten är en bra start
- Kan uttala vissa vokal-konsonantkombinationer
Den känslomässiga utvecklingen
- Bli genast vän med främlingar
- Behöver se välkända ansikten och höra välkända röster
- Kan uttrycka sina behov och önskningar på andra sätt än genom att gråta
- Uttrycker missnöje när du tar någon leksak från honom
Lämpliga leksaker :Leksaker som uppmuntrar till sittande lek, bollar, böcker, musikleksaker, orsak och verkan-leksaker, böcker, byggklossar, leksaker som lyser och blinkar, gripleksaker, badleksaker, behållare att lägga leksaker i och sedan tömma ut.