♥ LOVE

♥ UNDVIK!

Publicerad 2012-04-20 17:40:20 i ♥ LOVE,

Mineraloljor, Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Petrolatum – Ärligt talat, vem vill smeta in sin hud med sånt som utvunnits ur den petrokemiska industrin och därmed har samma ursprung som det vi driver våra bilar med? Misstänks dessutom ha samband med bindvävssjukdomar och cancer.

petrolatum:
Förväxlingsrisk
Petrolatum = vaselin; paraffin
Petroleum - råolja eller fotogen
Hudreaktion
Fast paraffin är ogiftigt men kan reta ömtålig hud och ge akne.
Mineraloljor kan reta ömtålig hud. Kan ge kosmetikaakne (millier), pyttesmå "vita pormaskar"

paraffinum Liquidum:
mineralolja, vilket är en slaggprodukt från bensin och täpper till porer och lägger sig som en beläggning på huden så att inte huden kan andas.

Parabener, Butyl-, Ethyl, Isobutyl, Methyl- och Propylparaben - Ingen har väl missat debatten kring parabener efter att man hittat detta i en bröstcancertumör? Nog för att det anses vara ett av de mest effektiva konserveringsmedlen, men är det värt risken för hormonstörningar hos oss och våra barn?


Sulfater, Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Coco Sulfate m.fl. – Kraftigt avfettande och irriterande ämnen som gör produkterna skummande. Spår av

1,4-dioxane, en känd cancerogen, har hittats i SLES.

PEG-ar, (Polyethylene Glycol) skrivs ofta med sifftor efter t.ex. PEG-8 – Kan ge kontakteksem om det används på skadad hud. Föroreningar av 1,4-dioxane har hittats även i PEGar.


Formaldehyd, Formaldehyde – Känd cancerogen som även kan orsaka leverskador och allergier vid upprepad exponering. Finns i de flesta nagellack


Syntetisk parfym, Parfum, Perfume – Även essentiella doftämnen listas under Parfum, men seriösa tillverkare brukar skriva att det rör sig om eteriska oljor (vilka i och för sig kan innehålla ämnen som känsliga personer reagerar på). Syntetiska parfymer innehåller allt möjligt som vi inte vet om om som tillverkaren inte heller behöver redovisa. Ftalater påträffas inte helt sällan i syntetisk parfym, vilka är hormonstörande, misstänkta cancerogener och tros även ligga bakom fosterskador och defekter hos nyfödda.


Triclosan – Effektiv bakteriedödare som används i t.ex. tandkräm och produkter som ska motverka akne. Går över i bröstmjölk och kan ge upphov till antibiotikaresistens. Giftigt för vattenlevande organismer.


Imidazolidinyl- och Diazolidinyl UreaKan frigöra formaldehyd och orsaka allergier.


Silikoner, Silica, Dimethicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane – Tillverkas i den petrokemiska industrin och gör ingen annan nytta än att täppa till huden och ”plasta in” håret.


Trietanolamin, Triethanolamine - Reaktioner med oxider och syror kan bilda nitrosaminer, vilka kan ge upphov till cancer. Kan även ge kontakteksem.


Cocamide DEA - Se Trietanolamin


Aluminiumklorid, Aluminium Chloride – Återfinns i många deodoranter och absorberas av kroppen.  Kopplingar har gjorts till bröstcancer och ämnet har även varit omdebatterat i diskussioner kring Alzheimers. Finns i de flesta Deodoranter

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela