♥ LOVE

-♥-

Publicerad 2012-04-21 22:25:58 i ♥ LOVE,

Innehållsförteckningen på svenska:

– aqua – vatten
– glycerin – glycerin. Fuktighetsbevarande. Undras hur mycket det kan vara i? Ofta sägs det att fem eller tio procent anses vara maxgräns, men i så fall är det inte så mycket av de ingredienser som kommer efter heller och jag har svår att tro att krämen i så fall skulle varit såpass tjock.
– cetearyl alcohol – cetearylalkohol, en blandning av fettalkoholer. Ger konsistens, emulgerar, är fettaktigt. Hur mycket cetearylalkohol kan det behövas för att ge krämkonsistens? Jag vet faktiskt inte.
– canola oil – rapsolja. Fett.
olus oil – vegetabilisk olja. Varför man inte specificerar närmare vad det är för olja är ju lite lustigt.
- PEG-8 stearat – PEG-8-stearat. Stearinsyra som etoxilerats varvid PEG-grupper satts på, vilket gör det fettiga ämnet mer vattenlösligt – ungefär som Crearomes ”olivåterfettning”, alltså.
– propylene glycol – propylenglykol. Fuktgivande. Är även ett vanligt lösningsmedel, så riktigt vilken funktion den fyller i den här krämen är lite svårt att säga – möjligen kan någon av ingredienserna levererats löst i/blandat med propylenglykol.
– Bytospermum parkii butter – sheasmör. Fast fett.
– ethylhexyl stearate – etylhexylstearat, stearinsyra med sidokedjor… jag förstår ungefär hur den här molekylen ser ut, och den klassificeras som mjukgörande precis som fett. Ett mellanting mellan cetylalkohol och vanligt fett, nåt sånt?
– tocopherol – vitamin E. Antioxidant, hindrar att krämens fett härsknar vilket är viktigt i krämer med vegetabiliskt fett (till skillnad från mineralolja som håller sig i evigheter)
– allantoin – allantoin, ett hudvårdande ämne
– bisabolol – bisabolol, ett hudvårdande ämne
– Carica papaya seed oil – olja från papayakärnor. Så här långt ner i innehållsförteckningen torde mängden vara liten.
– sodium cetearyl sulfate – törs vi översätta det till natriumcetearylsulfat? Det är ungefär samma sak som SLS (natriumlaurylsulfat), bara med lite annan längd på kolkedjorna. Ämnet är en tensid, en skummande löddrande och rengörande sak, men i en kräm och så här långt ner i innehållsförteckningen är den säkerligen med som emulgeringsmedel.
– citric acid – citronsyra. pH-reglerande, utan den skulle krämen vara väl basisk.
– phenoxyethanol, benzoic acid – fenoxietanol och bensoesyra. Konserveringsmedel.
– parfum – parfym.
– CI 47005, CI 14700 – färgämnen.

 

Olus Oil (soyabean oil)                         Mjukgörarande

 

Cera Alba                                            Bivax, mjukgörare, stickbas

 

Hydrogenated Vegetable Oil                  Mjukgörande

 

Prunus Armeniaca Kernel Oil                 Mjukgörande

 

Tocopheryl Acetate                               Antioxidant

 

Bisabolol                                              Lugnande

 

Tocopherol                                            Antioxidant

 

Vanillin                                                 Smakämne

♥ UNDVIK!

Publicerad 2012-04-20 17:40:20 i ♥ LOVE,

Mineraloljor, Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Petrolatum – Ärligt talat, vem vill smeta in sin hud med sånt som utvunnits ur den petrokemiska industrin och därmed har samma ursprung som det vi driver våra bilar med? Misstänks dessutom ha samband med bindvävssjukdomar och cancer.

petrolatum:
Förväxlingsrisk
Petrolatum = vaselin; paraffin
Petroleum - råolja eller fotogen
Hudreaktion
Fast paraffin är ogiftigt men kan reta ömtålig hud och ge akne.
Mineraloljor kan reta ömtålig hud. Kan ge kosmetikaakne (millier), pyttesmå "vita pormaskar"

paraffinum Liquidum:
mineralolja, vilket är en slaggprodukt från bensin och täpper till porer och lägger sig som en beläggning på huden så att inte huden kan andas.

Parabener, Butyl-, Ethyl, Isobutyl, Methyl- och Propylparaben - Ingen har väl missat debatten kring parabener efter att man hittat detta i en bröstcancertumör? Nog för att det anses vara ett av de mest effektiva konserveringsmedlen, men är det värt risken för hormonstörningar hos oss och våra barn?


Sulfater, Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Coco Sulfate m.fl. – Kraftigt avfettande och irriterande ämnen som gör produkterna skummande. Spår av

1,4-dioxane, en känd cancerogen, har hittats i SLES.

PEG-ar, (Polyethylene Glycol) skrivs ofta med sifftor efter t.ex. PEG-8 – Kan ge kontakteksem om det används på skadad hud. Föroreningar av 1,4-dioxane har hittats även i PEGar.


Formaldehyd, Formaldehyde – Känd cancerogen som även kan orsaka leverskador och allergier vid upprepad exponering. Finns i de flesta nagellack


Syntetisk parfym, Parfum, Perfume – Även essentiella doftämnen listas under Parfum, men seriösa tillverkare brukar skriva att det rör sig om eteriska oljor (vilka i och för sig kan innehålla ämnen som känsliga personer reagerar på). Syntetiska parfymer innehåller allt möjligt som vi inte vet om om som tillverkaren inte heller behöver redovisa. Ftalater påträffas inte helt sällan i syntetisk parfym, vilka är hormonstörande, misstänkta cancerogener och tros även ligga bakom fosterskador och defekter hos nyfödda.


Triclosan – Effektiv bakteriedödare som används i t.ex. tandkräm och produkter som ska motverka akne. Går över i bröstmjölk och kan ge upphov till antibiotikaresistens. Giftigt för vattenlevande organismer.


Imidazolidinyl- och Diazolidinyl UreaKan frigöra formaldehyd och orsaka allergier.


Silikoner, Silica, Dimethicone, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane – Tillverkas i den petrokemiska industrin och gör ingen annan nytta än att täppa till huden och ”plasta in” håret.


Trietanolamin, Triethanolamine - Reaktioner med oxider och syror kan bilda nitrosaminer, vilka kan ge upphov till cancer. Kan även ge kontakteksem.


Cocamide DEA - Se Trietanolamin


Aluminiumklorid, Aluminium Chloride – Återfinns i många deodoranter och absorberas av kroppen.  Kopplingar har gjorts till bröstcancer och ämnet har även varit omdebatterat i diskussioner kring Alzheimers. Finns i de flesta Deodoranter

D-vitamin Olja ACO

Publicerad 2012-04-20 15:01:20 i ♥ LOVE,



D-vitaminolja känner de flesta föräldrar till, som barnet dagligen ska få fem droppar av tills de fyller två. Oljan får man gratis på Bvc, och det vanligaste är att det är ACO:s d-vitaminolja som delas ut. Så också på vår Bvc. Värt att veta kan vara att denna olja innehåller E320 (Butylhydroxianisol – BHA). E320 är ett konserveringsmedel som i studier har visat på ökad cancerrisk hos möss. Det råder delade meningar huruvida ämnet verkligen är farligt, då det trots allt är en väldigt liten mängd som barnet får i sig.

Ett tips är att köpa Disneys D-droppar istället, de innehåller endast D-vitamin och vegetabilisk olja. Finns i hälsokostbuktik (Life) och hos postorderföretag t.ex. "Må bra postorder".

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Används i t.ex. potatismospulver, tuggummi, kakmix, torkade köttprodukter och soppulver.


KÄNDA HÄLSORISKER

Kan innebära hälsorisker för småbarn. Misstänks orsaka allergiska reaktioner och hyperaktivitet. Omdiskuterade cancereffekter.


LÄS HÄR
http://www.fass.se/


4. EVENTUELLA BIVERKNINGAR

Inga biverkningar har rapporterats för denna produkt.

För AD-vitamin Olja, som innehåller både A- och D-vitamin har enstaka fall av hudutslag och kräkningar rapporterats.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela